Onze specialist helpt ook met Littekens verwijderen

Littekens verwijderen

Vervagen en verwijderen van littekens

Als de huid beschadigd raakt kan littekenvorming optreden, beschadiging kan ontstaan door bijvoorbeeld scheurwonden, brandwonden, snijwonden, schaafwonden en bijtwonden. De heling hiervan verschilt enorm per persoon en er zijn veel (onder andere genetische) zaken die gezamenlijk bepalen hoe een litteken er uit komt te zien. Mensen met een donkere huid en mensen met juist een zeer lichte huid en rossig haar hebben vaker overmatige littekenvorming na beschadiging van de huid. Daarnaast geeft huid beschadiging op enkele plaatsen op het lichaam een grotere kans op vorming van een litteken.

Er zijn verschillende problemen die kunnen ontstaan bij littekenvorming:

  • Het dik worden van het litteken (hypertrofisch), waarbij ook roodheid en jeuk voor kunnen komen maar wat vaak vanzelf overgaat
  • Groei van wild vlees en hard littekenweefsel (keloïd) rondom en buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken die niet vanzelf stopt
  • Het samentrekken van de huid en het onderliggende weefsel tijdens het helen (littekencontracturen). Dit kan pijnlijk zijn en voor bewegingsbeperking zorgen als het litteken langs een gewricht loopt. Littekencontracturen komen voor als er veel weefselverlies is zoals bij brandwonden.

Wanneer een wond niet mooi genezen is, kan je ervoor kiezen om het litteken te laten verbeteren door de plastische chirurg. Er zal altijd een litteken overblijven. Ook kan aan de grootte van het litteken weinig gedaan worden. De plastische chirurg probeert de vorm van het litteken te verbeteren en het minder opvallend te maken. De uitkomst van een littekencorrectie is onzeker, omdat zoals gezegd (ook de nieuwe) littekenvorming lastig te voorspellen is door alle persoonlijke (en genetische) verschillen.

085-7603755

De speerpunten van huidzorgspecialist.nl